Homemade Paneer Pasanda in Restaurant Style - NewsWiseStories
(Awesome Paneer Pasanda)
Homemade Paneer Pasanda in Restaurant Style
If we talk about Paneer Pasanda, then "Pasanda" is the dish and "Paneer" is the main ingredient.
So, what is Pasanda? Pasanda was historically a non-veneterian cuisine that was either made of goat/lamb leg meat flattened to stripes and marinated with yogurt/curd, chili powder, cumin, peppercorn, cardamom, garlic and numerous spices and seasonings. Later marinated meat is fried and garnished with tomato or almonds and served with rice/naan.
But, we are Indians. And, we have our own versions. Moreover, we definitely try to make a similar dish for vegetarians for sure what the non-vegetarians make/eat. So, we have our Paneer Pasanda as the dish today, which has gained so much popularity that it has been marked as the most searched dish over internet in 2022.
अगर पनीर पसंदा की बात करें तो "पसंदा" डिश है और "पनीर" मुख्य सामग्री है.
तो, पसंदा क्या है? पासंदा ऐतिहासिक रूप से एक गैर-वेनेटेरियन व्यंजन था जो या तो बकरी / मेमने के पैर के मांस से बना होता था जिसे धारियों में चपटा किया जाता था और दही / दही, मिर्च पाउडर, जीरा, पेपरकॉर्न, इलायची, लहसुन और कई मसालों और सीज़निंग के साथ मैरीनेट किया जाता था। बाद में मैरिनेटेड मीट को तला जाता है और टमाटर या बादाम से गार्निश किया जाता है और चावल/नान के साथ परोसा जाता है।
लेकिन, हम भारतीय हैं। और, हमारे अपने संस्करण हैं। इसके अलावा, हम निश्चित रूप से शाकाहारियों के लिए एक समान व्यंजन बनाने की कोशिश करते हैं कि मांसाहारी क्या बनाते/खाते हैं। इसलिए, हमारे पास आज पकवान के रूप में हमारा पनीर पसंदा है, जिसने इतनी लोकप्रियता हासिल की है कि इसे 2022 में इंटरनेट पर सबसे अधिक खोजी जाने वाली डिश के रूप में चिह्नित किया गया है।
So, What is Paneer Pasanda?
Paneer Pasanda is a delicious and flavorful Indian dish that features paneer (a type of Indian cottage cheese) cooked in a rich and creamy tomato-based gravy. It's a perfect vegetarian option for any special occasion or weekend meal. Due to its demand and popularity, this dish has got a place in almost all the restaurants in India and in overseas Indian restaurants.
पनीर पसंदा एक स्वादिष्ट और स्वाद से भरपूर भारतीय व्यंजन है जिसमें पनीर (एक प्रकार का भारतीय पनीर) को एक समृद्ध और मलाईदार टमाटर-आधारित ग्रेवी में पकाया जाता है। यह किसी विशेष अवसर या सप्ताहांत भोजन के लिए एक उत्तम शाकाहारी विकल्प है। इसकी मांग और लोकप्रियता के कारण इस व्यंजन को भारत के लगभग सभी रेस्तरां और विदेशी भारतीय रेस्तरां में जगह मिली है।
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Let's learn how to make it. Here's how you can make it:
Ingredients:
- 200g paneer, cut into cubes
- 1 cup yogurt, whisked
- 1/2 cup cream
- 2 onions, finely chopped
- 3 tomatoes, pureed
- 1 tablespoon ginger-garlic paste
- 1 teaspoon cumin seeds
- 1 teaspoon coriander powder
- 1 teaspoon garam masala powder
- 1 teaspoon red chili powder
- 1/4 teaspoon turmeric powder
- 1 tablespoon dried fenugreek leaves
- 2 tablespoons oil
- Salt to taste
सामग्री:
- 200 ग्राम पनीर, चौकोर टुकड़ों में कटा हुआ
- 1 कप दही, फेंटा हुआ
- 1/2 कप क्रीम
- 2 प्याज, बारीक कटा हुआ
- 3 टमाटर, प्यूरी
- 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- 1 छोटा चम्मच जीरा
- 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
- 1 छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
- 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- 1/4 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
- 1 बड़ा चम्मच सूखे मेथी के पत्ते
- 2 बड़े चम्मच तेल
- नमक स्वाद अनुसार
For the filling:
- 1/2 cup grated paneer
- 1/4 cup chopped cashews
- 1 tablespoon raisins
- 1 tablespoon chopped coriander leaves
- 1/2 teaspoon garam masala powder
- Salt to taste
भरावन के लिए:
- 1/2 कप कद्दूकस किया हुआ पनीर
- 1/4 कप कटे हुए काजू
- 1 बड़ा चम्मच किशमिश
- 1 बड़ा चम्मच कटी हुई धनिया पत्ती
- 1/2 छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
- नमक स्वाद अनुसार
Instructions:
- In a bowl, mix the grated paneer, chopped cashews, raisins, chopped coriander leaves, garam masala powder, and salt to make the filling for the paneer.
- Take the paneer cubes and make a slit in the middle. Stuff the filling inside and keep aside.
- Heat oil in a pan and add cumin seeds. Let it splutter.
- Add the finely chopped onions and sauté till it turns translucent.
- Add ginger-garlic paste and sauté for a minute.
- Add tomato puree and cook for 2-3 minutes.
- Add coriander powder, garam masala powder, red chili powder, turmeric powder, and salt to taste. Mix well.
- Add whisked yogurt and cream to the mixture and cook for 2-3 minutes.
- Add the stuffed paneer cubes to the gravy and cook on low flame for 5-7 minutes.
- Crush dried fenugreek leaves with your hands and sprinkle over the paneer pasanda.
- Serve hot with naan or rice.
निर्देश:
- एक बाउल में कद्दूकस किया हुआ पनीर, कटे हुए काजू, किशमिश, हरा धनिया, गरम मसाला पाउडर और नमक डालकर पनीर की स्टफिंग बना लें।
- पनीर के क्यूब्स लें और बीच में एक चीरा लगा लें। स्टफिंग को अंदर भरें और एक तरफ रख दें।
- एक पैन में तेल गरम करें और जीरा डालें। इसे फूटने दो।
- बारीक कटा हुआ प्याज़ डालें और पारदर्शी होने तक भूनें।
- अदरक-लहसुन का पेस्ट डालकर एक मिनट तक भूनें।
- टमाटर प्यूरी डालकर 2-3 मिनिट तक पकाएँ।
- धनिया पाउडर, गरम मसाला पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर और स्वादानुसार नमक डालें। अच्छी तरह से मलाएं।
- मिश्रण में फैंटा हुआ दही और क्रीम डालकर 2-3 मिनट तक पकाएं.
- ग्रेवी में भरवां पनीर क्यूब्स डालकर धीमी आंच पर 5-7 मिनट तक पकाएं.
- सूखे मेथी के पत्तों को अपने हाथों से क्रश करें और पनीर पसंदा के ऊपर छिड़कें।
- नान या चावल के साथ गरम परोसें।
अपने परिवार और दोस्तों के साथ स्वादिष्ट और क्रीमी पनीर पसंदा का आनंद लें!
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